Jos pääministeri Vanhasen rakkaussuhdetta ei lasketa, niin juhannussää on varmaankin ajankohtaisin aihe tällä hetkellä mediassa. Maikkarin 10-uutisten ti 17.6. mukaan (Pekka Pouta, meteorologi) Suomen yllä juhannuksena tulee olemaan vain yksi yhteneväisen sateen alue. Loput onkin sitten ukkosta ja sadekuuroja…

 

Unohdetaan hetkeksi sää. Mitä tulee mieleen termistä ”kolmas tila”? Sijoitus kolmanneksi, jokin kolmas alue, jokaiselle varmaan jotain.

Näkökulmia mediakasvatukseen – kirjassa kuvataan kolmannen tilan teoriaa (Pahl & Rowsell, Kupiainen). Jaetaanpa eläminen kolmeen osaan. Yksi on koti, ei-institutionaalinen kasvuympäristö ja toinen on koulu, institutionaalinen kasvuympäristö. Väliin jää kolmas tila, välitila, joka toimii hyväksikäyttäen sekä kodin, että koulun toimintamuotoja.

Mietinkin, että olenko töissä kolmannessa tilassa. En työskentele kotona, enkä koulussa, mutta molemmat vaikuttavat työhöni nuorten parissa heidän vapaa-ajallaan.

Koti ja koulu ovat läsnä nuoren elämässä jotenkin koko ajan. Eli ykkönen ja kakkonen. Onko kolmas tila näiden yhtymäkohta joka syntyy ykkösestä ja kakkosesta? Vai onko olemassa kolme erillistä tilaa, jotka vain liittyvät toisiinsa kiinteästi?

Entä jos kyseessä onkin tärkeysjärjestys? Ykkönen on tärkein, kakkonen seuraavaksi tärkein ja kolmonen vähiten.

Pääsen vain siihen johtopäätökseen, että olen töissä joko ykkösessä tai kolmosessa. Tilani on joko ei-institutionaalinen tai välitila. Nuorisotila!